یک بام و دو هوای جنگلکاری در تالاب هامون، هشدار پدر کویر شناسی ایران نسبت به یک اقدام عجیب محیط زیستی در سیستان

به گزارش پرسینا بلاگ، اختصاص 85 میلیارد تومان بودجه برای مقابله با پدیده ریزگردها در سیستان و بلوچستان و راهکارهای محتلف ارائه شده برای خرج کرد آن به دغدغه اصلی فعالان محیط زیست تبدیل شده، تا جایی که بعضی کارشناسان از خیانت بزرگ به تالاب و مردم سیستان سخن به میان می آورند

یک بام و دو هوای جنگلکاری در تالاب هامون، هشدار پدر کویر شناسی ایران نسبت به یک اقدام عجیب محیط زیستی در سیستان

به گزارش گروه رسانه های خبرنگاران، بیش از دو دهه است که لب های تالاب بین المللی هامون به دلیل قهر طبیعت و بدعهدی همسایه خشکیده است. این خشکسالی باعث شده تا طراوت و سرسبزی از سیستان رخت بسته و امید نیز از مردمانش گرفته گردد. تالابی که روزگاری سفره پر برکتش را برای سیستانیان پهن نموده بود سالهاست که دیگر خودش هم نای نفس کشیدن ندارد.

طی سال های متمادی دولت های مختلف آمدند و رفتند و هر رئیس جمهور، وزیر، استاندار و مدیرکلی که آمد طرحی برای احیای این تالاب داد که هیچ کدام تا امروز نتوانسته آن را احیا کند و همین موارد باعث روند صعودی کوچ تالاب نشینان به سایر نقاط سیستان وبلوچستان و کشور شده است.افزایش مهاجرت از سیستان در کنار مخاطرات امنیتی خاصی که دارد باعث می گردد که دیگر نگاه ها نیز از آن سو برداشته گردد و امروز شاهد هستیم که کولاک خاک و ریزگرد امان مردم منطقه را بریده به گونه ای که خاک و ریزگرد موجود در داخل ریه های این مردم نای فریاد کشیدن را از آنان گرفته و چاره ای جز مهاجرت، برایشان باقی نگذاشته است.

آنها هم که مانده اند علاقه وافرشان به سرزمین مادری و آبا اجدادیشان دست و پایشان را بسته و هر روز و هر فصل با ورود وزار و مقامات دولتی خواسته هایشان را مطالبه می نمایند ولی به گفته خودشان تا آب نباشد هیچ کاری نمی گردد انجام داد؛ آبی که راه چارهش فعال شدن دیپلماسی قوی مذاکره با همسایه است و اگر حقابه تالاب گرفته گردد همه چیز حل خواهد شد.

علی ایحال در هر دوره طرحی خاصی برای تالاب برنامه ریزی شد اما طی روزهای اخیر مسئولان دولتی از اختصاص اعتبار بیش از 85 میلیارد تومان برای مهار ریزگرد و کنترل گرد و غبار در سیستان اطلاع داده اند که قرار است با بودجه این پروژه حدود 700 هکتار از بستر تالاب هامون را جنگلکاری نمایند.

جنگلکاری در سیستان خیانت به مردم است

پیش از رسانه ای شدن این خبر واکنش و نقدها تند نسبت به غیراصولی بودن این طرح شروع شد و پروفسور کردوانی اولین کسی بود که با صدای بلند فریاد زد که این طرح خیانت به مردم سیستان است.

پدر کویرشناسی ایران در گفتگوی تلفنی با عصرهامون نسبت به جنگلکاری در تالاب بین المللی هامون هشدار داد و این اقدام را خیانت به مردم دانست و گفت: اقدام مسئولان مبنی بر جنگل کاری به مساحت 700 هکتار در تالاب هامون برای مقابله با ریزگردها خیانت به مردم و کشور است.وی اضافه کرد: مردم سیستان به ویژه هیرمند آب آشامیدنی ندارند که به صورت سقایی با تانکر این مایه حیات برای آنها تامین می گردد آن وقت مسئولان به جای یافتن راه چاره دائمی به فکر جنگلکاری هستند، جنگلی که کشت هر درخت و درختچه در آن علاوه بر اینکه احتیاجمند آب است اثری در جلوگیری از وقوع ریزگردها نداشته و از سوی دیگر خوراک دام ها می گردد که اجرای این طرح ظلم و خیانت به مردم است.

به گفته وی، مسئولان بر این باور هستند که گرد و غبار و ریز گردها از تالاب هامون است؛ نه این گونه نیست اگر هامون آب هم داشته باشد این گرد و غبارها از طرف نهبندان منشا می گیرد.

پروفسور کردوانی در تکمیل مطلب فوق توضیح داد: مسئولان باید از نهبندان جایی که باد شدت می گیرد و زمین را می کَند(مانند گربه ای که زمین را چنگ می زند) سنگریزه درشت به اندازه یک پرتقال یا سیب کوچک بریزند تا باد نتواند آن را جدا کند و لابه لای آن تخم گیاه علف بپاشند تا با اندک بارشی سبز گردد و دیگر نه باد شدید آن ها را جدا می نماید و نه بارندگی های تند فرسایشی ایجاد خواهد نمود که در نهایت منطقه به علفزار تبدیل می گردد.

وی اعلام کرد: سال گذشته برای کاهش آثار فرسایش بادی، طرح مالچ ریگی اولین بار در کشور در گرمسار منطقه ای که بدترین ریزگردها را داشت به روش پاشش پرتابی اجرا شد و باید یکبار برای همواره در سیستان اقدام به اجرای طرح پاشش سنگریزه کرد تا هرسال هزینه ها هدر نرود.این کارشناس تاکید نمود: با اجرای این طرح یک یادگاری برای جمهوری اسلامی ایران و مسئولان ثبت می گردد. این را به گوش استاندار سیستان وبلوچستان هم برسانید که راه چاره حل مشکل گرد و غبار و بادهای سیستان سنگریزه است نه جنگلکاری آن هم در شرایطی که مردم در بی آبی به سر می برند.

جنگل کاری در تالاب هامون عاقلانه نیست

پاکزاد، رئیس منابع طبیعی و آبخیزداری سیستان و بلوچستان اما با اعلام عدم اطلاع از پروژه جنگل کاری در تالاب هامون به خبرنگار ما، گفت: درست است که تالاب در محدوده محیط زیست واقع شده است اما هیچ اطلاعی از این موضوع ندارم.

وی با بیان اینکه تالاب هامون محیطی آبی است و باید با همین سیستم باقی بماند و اصولا جنگل کاری در تالاب عاقلانه و منطقی نیست تاکید نمود: این تالاب به دلیل مخاطرات چند ساله دچار خشکسالی شده اما قرار نیست به این بهانه در سیستم آن دست کاری کنیم.پاکزاد توضیح داد: اگر بخواهیم به دنبال راه چاره برای احیای هامون باشیم نباید طرحی را اجرایی کنیم که بعدها اثراث آن به راحتی از بین برود و جنگل کاری یکی از این شیوه های غلط است.

جنگلکاری در تالاب هامون مساله تازه ای نیست

وحید پورمردان، مدیرکل حفاظت محیط زیست سیستان و بلوچستان نیز در این باره به عصرهامون گفت: به منظور مقابله با پدیده ریزگردها و گردو غبار بالغ بر 85 میلیارد تومان اختصاص داده شده که این مبلغ بر اساس طرح و برنامه و درخواست همه ادارات مرتبط بوده و تنها مختص محیط زیست نیست.وی اضافه کرد: در قالب این طرح، بیش از 700 هکتار از تالاب هامون جنگل کاری می گردد که البته هنوز محدوده اجرای آن تعیین نشده است و باید پس از برگزاری جلسه با حضور دستگاه های متولی و تأیید استاندار سیستان و بلوچستان جانمایی آن صورت بگیرد.

وی با بیان اینکه جنگل کاری در تالاب هامون موضوع جدیدی نیست و سالهای متمادی در حال اجرا است، توضیح داد: عموما در تمام جهان نیز این کار صورت می گیرد، ما قصد داریم درختان بومی و بوته های ویژه تالاب هامون که سازگاری خوبی با شرایط دارند را در کانون های بحرانی ریزگرد بکاریم.وی در مورد تأمین منابع آبی درختان نیز گفت: این گیاهان به آب بسیار اندکی احتیاج دارند و احتیاجشان از رطوبت موجود در تالاب و میزان آبی که در طول سال از کشور افغانستان وارد می گردد تأمین خواهد شد.

پورمردان از انتخاب درخت گز گلدانی برای کاشت در بستر این تالاب اطلاع داد و گفت: در نظر داریم تا این گونه که سالهاست در تالاب هامون رشد نموده را بکاریم، در این طرح مبلغ 85 میلیارد تومانی اختصاص داده شده و تمامی دستگاه ها از قبیل وزارت نیرو، منابع طبیعی و آبخیزداری، دانشگاه علوم پزشکی، محیط زیست و سایر نهاد ها در آن شریک هستند. اینگونه نیست که ابتدا مبلغ اختصاص داده گردد و سپس به دنبال برنامه ریزی برای خرج کردن آن باشیم و هر آنچه که برای آن بودجه ابلاغ شده بر اساس طرح ها و برنامه ها و درخواست ادارات مختلف است.وی ادامه داد: جنگل کاری و نهال کاری به منظور مقابله با ریز گرد پروژه ای است در سایر کشورهای در حال توسعه خاورمیانه اجرای شده و موفقیت آمیز هم بوده است و با شرایط موجود در تالاب هامون، جنگل کاری و نهال کاری بهترین و شاید تنها راه چاره موجود باشد اما باید با کمترین دست کاری در تالاب و با حفظ اصالت تالاب باشد.

این مقام مسئول در انتها طرح پخش سنگ ریزه را به صورت آزمایشی قابل اجرا دانست وگفت: امکان ریختن این حجم از سنگریزه آن هم در محیطی به وسعت هزار کیلومتر شدنی نیست که با توجه به گرمای هوا و تابش مستقیم نور افتاب به سنگ ها قطعا امکان کاشت نهال در میان آنها وجود ندارد.

منبع:عصر هامون

بازگشت به صفحه رسانه ها

سفرهای ادلیا: سفرهای ادلیا: ارزانترین تورهای مسافرتی اروپایی، آسیایی و کانادا

منبع: خبرگزاری تسنیم
انتشار: 23 مرداد 1400 بروزرسانی: 23 مرداد 1400 گردآورنده: persinablog.ir شناسه مطلب: 1251

به "یک بام و دو هوای جنگلکاری در تالاب هامون، هشدار پدر کویر شناسی ایران نسبت به یک اقدام عجیب محیط زیستی در سیستان" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "یک بام و دو هوای جنگلکاری در تالاب هامون، هشدار پدر کویر شناسی ایران نسبت به یک اقدام عجیب محیط زیستی در سیستان"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید